אזרחות הונגרית

צרו קשר ונשמח לעזור עם אזרחות הונגרית או בכל נושא אחר:

הונגריה היא אחת המדינות האירופאיות בהן חיו ושגשגו קהילות יהודיות גדולות ומפוארות (וגם כיום חיים בה כ- 100,000 יהודים). בנוסף מהווה המדינה, שהייתה בין מובילות המהלך לפירוק הגוש הקומוניסטי ושאכן השתחררה מלפיתתה האיתנה של ברית המועצות בסוף שנות השמונים של המאה העשרים, יעד לסטודנטים ישראלים רבים המגיעים אליה כדי ללמוד רפואה, רוקחות, וטרינריה ורפואת שיניים. גם אזרחות הונגרית היא יעד מבוקש, בעיקר בשל הצטרפותה של הונגריה לאיחוד האירופי בשנת 2004 והאפשרויות הרבות הגלומות בדרכון של הונגריה.

הדרך לדרכון הונגרי

הוצאת דרכון הונגרי נמשכת מספר חודשים עד שנה וחצי. היעזרות בעורך דין שמומחיותו היא בתחום אזרחות אירופאית ובפרט אזרחות הונגרית עשויה לקצר את התהליך, ולהגדיל את סיכויי ההצלחה (וכן למנוע הגשת בקשה שאינה מגובה בכל המסמכים הנדרשים – דבר שעלול לפגום משמעותית בסיכוי ליהנות מדרכון אירופאי). גם הגשת הבקשה בהונגריה עצמה ולא דרך שגרירות הונגריה בישראל עשויה לחסוך זמן.

אזרחות הונגרית מוענקת למי שיש לו קשר דם לבעל אזרחות כזו. החוק ההונגרי מבחין בין מי שנולד לפני ה-1.10.1957 לבין אלה שנולדו לאחר תאריך זה.

מי שנולד עד ה-1.10.1957 זכאי לאזרחות הונגרית רק אם אביו היה בעל אזרחות שכזאת, ובתנאי שזו לא נשללה ממנו. יחד עם זאת, במקרים אלה, הוצאת אזרחות הונגרית אינה אפשרית עבור צאצאי האדם שהוריו היו אזרחי הונגריה.

לגבי ילידי ה-1.10.1957 ואילך, המצב שונה: מי שאמו הייתה אזרחית הונגריה זכאי לאזרחות שכזו, ואילו מי שאביו היה אזרח הונגרי אך אמו לא, בקשתו תיבחן בקפידה בהתאם למוצאה של האם.

מי שהוריו אינם ילידי הונגריה לא יוכל לקבל אזרחות הונגרית, גם אם סבו או סבתו נולדו במדינה. בכל מקרה, חשוב לדעת כי גבולותיה של הונגריה השתנו לעתים תכופות למדי במהלך המאה העשרים, ולפיכך המונח "יליד הונגריה" מתייחס אך ורק למי שביום הולדתו היה המקום בו נולד משויך להונגריה.

בשל שינויי הגבולות, חוקקה הונגריה חוק המכונה "חוק השבות ההונגרי", המאפשר למי שנולד בשטחי הונגריה הגדולה, דהיינו שטחים שהונגריה איבדה במהלך מלחמת העולם הראשונה וכיום הם שייכים לאוקראינה, רומניה, צ'כיה וסלובקיה – לזכות בכל זאת באזרחות הונגרית. החוק, שנכנס לתוקף בשנת 2011, מחייב את אלה המבקשים אזרחות לפיו להוכיח זיקה להונגריה ובפרט שליטה, בעל פה כמו גם בכתב, בשפה ההונגרית (כשם שאזרחות הולנדית מחייבת במקרים מסוימים שליטה בשפה ההולנדית). הוצאת אזרחות הונגרית על סמך חוק השבות אפשרית גם עבור צאצאי היהודים שחיו בשטחי הונגריה הגדולה, אך גם הם נדרשים להפגין שליטה בשפה. קטינים מתחת לגיל 18 יוכלו ליהנות מאזרחות הונגרית, ואיתה מהוצאת דרכון הונגרי, גם ללא שליטה בשפה (כך שייתכן מצב בו נכדו של יליד הונגריה הגדולה זוכה לדרכון גרמני בעוד אביו, בנו של אותו יוצא הונגריה הגדולה, מסורב עקב אי שליטה בהונגרית). לקבלת פרטים נוספים אודות אפשרות זו, וכן אפשרויות אחרות, יש לפנות לשגרירות הונגריה בישראל או לעורך דין המטפל בהוצאת דרכון הונגרי.

את הבקשה לאזרחות הונגרית, בצירוף כל המסמכים הנדרשים (מתורגמים להונגרית וחתומים בידי נוטריון), מגישים לשגרירות הונגריה בישראל, שמיקומה הוא רח' פנקס 18 בתל אביב. לאחר קבלת אזרחות הונגרית מקבלים אוטומטית ניתן לבקש גם דרכון הונגרי – בקשה הנענית אוטומטית בחיוב – דרכון המהווה כאמור תעודה יקרת ערך לשוקלים הגירה לאירופה וניסיון להשתקע ביבשת בעלת איכות החיים הגבוהה, ולא בכדי ישראלים רבים ששורשיהם בהונגריה משקיעים מאמצים רבים להשיגו (כשם שאזרחות ליטאית, לטבית, צ'כית, סלובקית ואחרות הפכו נחשקות מאז האחד במאי 2004).