אזרחות לטבית

צרו קשר ונשמח לעזור עם אזרחות לטבית או בכל נושא אחר:

לטביה הינה אחת מהמדינות הבלטיות, והיא שוכנת לחופי הים הבלטי, בין ליטא לאסטוניה. במשך שנים רבות נאלצה לטביה לחסות תחת צילה המכביד והמגביל של ברית המועצות, אולם בשנת 1991 זכתה המדינה הקטנה בעצמאות המיוחלת ומאז הפכה למדינה חופשית וליברלית, שעל אף המשבר הכלכלי שפקד את אירופה כולה בראשית המאה ה- 21, נהנית ממשק שהופך כל העת ליותר ויותר מודרני ומכלכלה מתפתחת בצעדי ענק. באחד במאי 2004 הצטרפה לטביה לאיחוד האירופי (יחד עם 10 מדינות נוספות, וביניהן שכנותיה ליטא ואסטוניה), דבר המקנה לדרכון ולאזרחות לטביים יתרונות משמעותיים.

יחד עם זאת, חשוב לדעת כי אזרחות לטבית, בדומה לאזרחות דנית, טומנת בחובה מוקש לא פשוט: החובה לוותר על האזרחות הישראלית. בחלק מהמקרים, המדינה הקטנה והצנועה המבקשת לשמור על צביונה (לאחר שנים רבות שזה נרמס על ידי השלטון הרוסי הצנטרליסטי) דורשת ממבקשי אזרחות לטבית גם את לימודי השפה הלטבית (שפה המושפעת מהשפות הגרמנית והפינית).

שגרירות לטביה בישראל, המטפלת בבקשות להוצאת אזרחות לטבית, שוכנת ברחוב פנקס 52 בתל אביב (אזור כיכר המדינה – בית החייל). בקשה לאזרחות לטבית יכול להגיש מי שאחד מהוריו, או מהורי הוריו וכו' הוא אזרח לטבי (או היה אזרח שכזה, אם הוא כבר אינו בין החיים – אולם מי שוויתר על אזרחות לטבית יתקשה עד מאוד לקבלה בחזרה, וגם לצאצאיו צפוי סבך בירוקרטי של ממש אם ינסו את מזלם בהוצאת אזרחות לטבית).

דרכון לטבי ניתן אוטומטית עם אישורה של הבקשה לאזרחות, מונפק בלטביה ונמסר באמצעות השגרירות הלטבית בארץ (ושוב, חשוב לשים לב כי לא ניתן לקבל דרכון של לטביה ללא אישור חתום על ידי משרד החוץ הישראלי בדבר ויתור על האזרחות הישראלית!)

מדוע כדאי להחזיק בדרכון לטבי?

הצטרפותה של לטביה ב-1.5.2004 לאיחוד האירופי – במסגרת מהלך כולל שהוסיף לגוף הכלכלי עתיר האפשרויות שהתהווה גם את אסטוניה, ליטא, צ'כיה, סלובקיה, סלובניה, הונגריה, פולין, מלטה וקפריסין – הפכה את אזרחי המדינה הבלטית לאזרחים אירופאים לכל דבר, ואת בעלי דרכון לטבי לכאלה הרשאים לחיות על פי העקרונות המעצימים של האיחוד האירופי: תנועה חופשית ללא ביקורת גבולות מיותרת ומעכבת ושוק עבודה נרחב במיוחד ואפשרויות תעסוקה גמישות מאוד כמו גם מתגמלות להפליא (אם בתחילת דרכן של לטביה וחברותיה באיחוד האירופי עוד הוטלו מגבלות מסוימות על אפשרויות התעסוקה של אזרחיהן, מחשש לגלי הגירה שיציפו שווקים מסוימים וייצרו מוקדי אבטלה מאיימים, הרי שכיום המגבלות הולכות ומתפוגגות).

בנוסף מאפשר דרכון זה לימודים בחו"ל באופן כזה שעלויות המחייה ורכישת ההשכלה נמוכות במיוחד. כך, לדוגמה, המעוניינים ללמוד באיטליה – מדינה המושכת אליה סטודנטים רבים, ובפרט בתחומי הרפואה, העיצוב והאמנות – ייהנו משכר לימוד מופחת אם באמתחתם דרכון אירופאי (כולל זה הלטבי) וכן מהאופציה לעבוד ללא הגבלה (ויזת סטודנט לאיטליה מגבילה ברוב המקרים את שעות העבודה האפשריות במהלך הלימודים).

דרכון של לטביה מאפשר גם ביקור בארצות הברית, לתקופה שלא עולה על 90 יום, ללא צורך בוויזה – זאת במסגרת תוכנית הפטורים הנקראת VWP המעניקה אישור נסיעה אלקטרוני (ESTA). חשוב לשים לב כי לשם מימוש אופציה זו יש צורך בדרכון לטבי אלקטרוני (באופן דומה, אגב, גם בעלי אזרחות ליטאית או אסטונית המבקשים פטור מויזה לארה"ב חייבים דרכון אלקטרוני). בעלי אזרחות לטבית מוזמנים גם לבקש מרשויות ההגירה של ארה"ב ויזה מסוג E-2 שמהווה אישור עבודה למשקיעים ושתוקפה הוא שנתיים עד חמש.

באשר לאפשרויות ההגירה לאוסטרליה, דרכון של המדינות הבלטיות אינו מהווה יתרון.