אזרחות צ'כית

צרו קשר ונשמח לעזור עם אזרחות צ'כית או בכל נושא אחר:

צ'כיה הייתה ידועה מאז ומתמיד, עוד בגלגולה הקודם כצ'כוסלובקיה, וגם תחת המשטר הקומוניסטי שכפתה עליה ברית המועצות, כמדינה שאזרחיה שוחרי חופש ודוגלים בערכי ההומניזם, ולא בכדי צמחו בה סופרים מפורסמים ומעוררי השראה כמו ירוסלב האשק, מילאן קונדרה ופרנץ קפקא. בנוסף התאפיינה צ'כיה ביחס לבבי ליהודים שחיו בה ולמדינת ישראל: בין שתי מלחמות העולם ניתן היה למצוא בפרלמנט הצ'כי נציגים של מפלגה יהודית, ב- 1947 סיפקה צ'כוסלובקיה ל"מדינה שבדרך" מטוסים וכלי נשק וגם במאה ה- 21 מפגינה צ'כיה חמימות ויחס אוהד לישראל.

אזרחות ודרכון צ'כיים – מסע לא קל, אבל…

אולם על אף היחס החם לישראל, ולמרות הגישה הליברלית, הוצאת אזרחות צ'כית היא משימה קשה שלעיתים אף נדמית כבלתי אפשרית. הסיבה לכך היא הפרידה בין צ'כיה לסלובקיה בשנת 1993, והחשש מפני הצפה סלובקית שתערער את דמותה של צ'כיה כפי שעוצבה לאורך ההיסטוריה – חשש שהביא לחקיקת חוקים מחמירים ומצמצמי אפשרויות קבלת אזרחות. כך או כך, ניתן להגיע לאזרחות ולדרכון צ'כיים בשלושה מסלולים: צאצאי בעלי אזרחות זו (עם הבחנה בין מי שנולד לפני ה-8 במאי 1969 לבין מי שנולד אחרי תאריך זה), נישואין לבעל אזרחות צ'כית או שהות ממושכת (באופן חוקי) במדינה.

מי שנולד לפני ה-8 במאי 1969 זכאי לאזרחות צ'כית רק אם שני הוריו היו אזרחי צ'כוסלובקיה ביום הלידה (או זכאים לאזרחות זו), ובנוסף האזרחות לא נשללה מהם בזמן שמבקש האזרחות היה עדיין קטין.

מי שנולד אחרי ה-8 במאי 1969 יקבל אזרחות צ'כית גם אם רק אחד מהוריו היה בעלת אזרחות שכזו ביום הלידה, אם כי בתנאים מסוימים: ראשית, ההורה בעל האזרחות הרלוונטית לא ויתר עליה כל עוד מבקש האזרחות היה קטין; שנית, המוצא של ההורה שאינו בעל אזרחות צ'כית, וכן של הורי אותו הורה, לא מפר אמנות שונות שנחתמו בין צ'כיה לבין מדינות קומוניסטיות אחרות – מקרים אלה הינם סבוכים למדי ולחפצים בדרכון אירופאי (זה הצ'כי, שמוענק אוטומטית לבעלי אזרחות צ'כית) מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע (עו"ד) הבקיאים ברזי הוצאת אזרחות במדינות מזרח אירופה השונות.

דרכים אחרות ליהנות מדרכון צ'כי הן כאמור נישואים עם אזרח צ'כיה (כפי שנהוג במדינות רבות, וכך, למשל, זו אחת הדרכים לזכות באזרחות בולגרית בתנאים מסוימים), הצגת אישור רשמי על תושבות קבע במדינה לאורך חמש שנים, או קבלת "ויזה לתקופה ארוכה" במשך 10 שנים – כדאי לדעת שגם שני אישורים אלה, "אישור תושבות קבע" ו"ויזה לתקופה ארוכה" אינם קלים להשגה בצ'כיה, והרשויות מערימות קשיים גם על הוצאתם ולא רק על הנפקת אזרחות ודרכון.

בנוסף לקשיים הנ"ל, כדאי לדעת שבמקרים רבים אין אפשרות לשמור על האזרחות הישראלית מרגע שניתנה זו הצ'כית (בזמן שאזרחות בריטית, למשל, חיה בדו קיום עם זו הישראלית), כך שלצורך להתגבר על התנגדות מובנית של שלטונות צ'כיה ולצלוח מכשולים בירוקרטים רבים מצטרף הקושי לוותר על האזרחות הישראלית. כתוצאה מכך, ניסיון לקבל אזרחות צ'כית ובעקבותיו הוצאת דרכון צ'כי מומלץ רק למי שמשוכנע כי עתידו הוא באירופה.

שגרירות צ'כיה בישראל שוכנת ברח' צייטלין בתל-אביב, בקרבת כיכר רבין. על המסמכים המוגשים לה להיות מתורגמים לצ'כית. הבקשה מועברת לצ'כיה ומטופלת שם – אזרחות צ'כית, אם הבקשה מתקבלת, מושגת תוך כשנה (ובמקרים מסובכים אף למעלה מכך), ואילו הוצאת דרכון צ'כי, לאחר קבלת האזרחות, אורכת עוד פרק זמן קצר יחסית.

על אף הקשיים, ישראלים רבים שיש להם שורשים בצ'כיה יוצאים למסע שסופו אזרחות ודרכון של צ'כיה, משום שאלה, מאז שנת 2004 מקלים על התנועה ברחבי אירופה, על קבלת אישורי עבודה חוקיים, על קבלת מלגות לימוד נדיבות או תשלום שכר לימוד מופחת וכן על אפשרויות ההשקעה השונות במסגרת פעילות עסקית ביבשת.